USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Av.Mitat Bey (Aydın)

Av.Mitat Bey (Aydın)
13-04-2024

Mitat Bey (Mithat Aydın); Y.Mühendis, Siyasetçi ve Aydın Milletvekili.

Soyadından da anlaşacağı üzere Aydın’ın köklü ailelerine mensuptur. DDY konusunda Ülkemize birçok eserler katmış ve Aydın’ımıza yaptığı ve yapmaya çalıştığı eserlerle Aydın’a İz Bırakanlar Kervanına katılan Merhum Milletvekilimiz Mitat Aydın kendisi gibi Aydın’lı olan ve sekiz kez Milletvekili seçilen Dr.Mazhar Bey (GERMEN)’ den sonra Milletvekili olarak 2’nci sırada yer almaktadır. II.(1923-1927), III.(1927-1931), ve VIII.(1946-1950)  Yasama Dönemleri Aydın Milletvekili, V.(1935-1939), VI.(1939-1943), VII. Yasama dönemlerinde ise Trabzon Milletvekili olarak TBMM’inde Aydın’ı temsil etmiştir. Ayrıca bilindiği gibi Atatürk'ün yattığı Anıtkabir'in yerini önerdiği ve kabul edilerek inşaanın buraya yapıldığı bilinmektedir.

Mitat Aydın’ın yeğeni Hatice Gözaçan (Aydın)’ın anlatımıyla Aydın ailesi ve Milletvekili Mitat Aydın;[1] Avukat Rıfat AYDIN’ ın kızıyım. Çok köklü bir ailenin torunuyum. Şimdi Otel Orhan ve arkasındaki otoparkın (garajın) olduğu yerlerde büyük dedelerimin, atalarımın sarayı varmış. Belli bir zaman sonra saraydan eser kalmayıp enkaz haline geldikten sonra amcam eski milletvekili Mithat AYDIN (2-3-5-6-7 ve 8 dönem Aydın ve Trabzon Milletvekili) oraya bir ev yaptı. O sene orada oturdu. Aydın’ ın en güzel evi onun eviydi. 10 sene yaşayabildi ve vefat etti. 4 tane kızı vardı. Onlar Ankara’ ya yerleştiler. Bizim ailede babam Mithat Aydın’dan büyüktü. Aydın’ ı Yunanlılar işgal ettiğinde evleri yakıyor hatta yangının Koçarlı dağlarından gözüktüğünü anlatıyordu babam. Babam bu nedenle Koçarlı’ ya kaçıyor ve orada Cihanoğlu Konağında kalmaya başlıyorlar. Ablam Koçarlı daki konakta dünyaya geliyor, yıllar sonra Cihanzade’ lerin gelini olup o konağa gelin gidiyor.

Sağ yanda baba tarafından dedemiz Ali Rıza Aydın Bin Tufan (Tufan oğlu Ali Rıza Aydın) görülmekte. Resmin üstünde 1293(1878)’te Romanya Muhaciri,1320(1905) Trablusgarp Musallata Kaymakamlığı, 1320 (1905) Nisan’ında Trablusgarp’ta ölmüştür. Yazılıdır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Milletvekilleri Albümünde Mitat Bey (Mithat Aydın) Beyefendinin otobiyografisindeki yaşam öyküsü şöyle;

Aşağıda TBMM Arşindeki (Milletvekilleri Albümü) tanıtım küpurü görülmekte.

Mitat Bey (Mithat Aydın) CHP

Aydın- 1884, Ali Rıza- Hatice- İstanbul Mühendis Mektebi- Fransızca- Demir Yolu Mühendisi- Mühendis Mektebi Topografya Öğretmeni ve Dâhiliye Müdürü, Samsun – Sivas Demir Yolu Yapım Heyeti Fenniye Müdürü, Anadolu Demir Yolu Köprüler Şube Şefi, Ereğli Karadere İnşaat İşletme Müdürü- II. Dönem (Ara Seçim), III. Ve VIII. Dönem Aydın, V.,VI., ve VII. Dönem trabzon Milletvekili- Evli, 4 Çocuk.

Ölüm Tarihi: 28.12.1959

Vikipedi, özgür ansiklopedi Web sitesinde;

Mithat Aydın (1884,Aydın - 28 Aralık 1959), Türk siyasetçi. İstanbul Mühendis Mektebi mezunudur. Demir yolu mühendisliği, Mühendis Mektebi topografya öğretmenliği ve dahiliye müdürlüğü, Samsun-Sivas Demir Yolu Yapım Heyeti fenniye müdürlüğü, Anadolu Demir Yolu Köprüler şube şefliği, Ereğli Karadere İnşaat İşletme Müdürlüğü, TBMM II. (ara seçim), III. ve VIII. Dönem Aydın; V., VI. ve VII. Dönem Trabzon milletvekilliği yapmıştır. Evlenmiş ve bu evlikten dört çocuğu olmuştur. 28 Aralık 1959 günü, 75 yaşında, ölmüştür.

Mithat Aydın, Atatürk'ün yattığı Anıtkabir'in yerini önerdiği ve kabul edilerek inşaanın buraya yapıldığı bilinmektedir.

Aydın’a İz Bırakan Merhum Mitat Bey (Mithat Aydın) Beyefendiye Allahtan rahmet dilerim. Mekânı cennet, ruhu şad olsun.

Başka bir Aydın’a İz Bırakan şahsın yaşam öyküsünde buluşmak ve Aydın Tarihine ışık tutanları yâd etmek üzere Saygılarımı sunarım. 


[1] Abdulkadir Turhan, Güzelhisar-ı Aydın’dan iki mahalle Hasanefendi ve Ramazanpaşa, Doğu Kitabevi, İstanbul, Nisan-2014, s.455

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?