USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Köşe Yazısı

Aydın'a İz Bırakanlar - Cemil Karababa

11-11-2023 15:56
                                       Cemil Karababa: Eğitimci, Ressam, Milli Boksör
Aydın adını uluslar arası duyuran ünlü ressamımız, milli boksörümüz İncirliova doğumlu Atatürkçü, Yurtsever, Kıbrıs Mücadelesine çizdiği tabloyla imzasını atan Cemil Karababa elbette ki Aydın’a İz Bırakanlar kervanına katılmıştır. Bu nedenle yaşam öyküsünü kendi web sitesi ve damadı Muhsin Alnıaçık Beyefendi ile görüşüp sizlerle paylaşmak istedim. 
Aslen Selanik Grebebe göçmeni bir ailenin oğlu olan Cemil Karababa,1931 yılında İncirliova da doğdu. Cemil KARABABA  İlkokulu Aydın da, sanat okulunu Eskişehir de bitirdi. 1952 yılında bir yıl teknik resim öğretmenliği yaptı. 1953 yılında Hava Kuvvetlerine harita ve proje elemanı olarak girdi.
1957 de Ulaştırma, 1959;da Bayındırlık Bakanlığında teknik eleman olarak çalışan Karababa 1961 de görevinden istifa ederek serbest çalışmaya başladı. İlk çalışmaları İstanbul Beyoğlu semtinde film, afiş ve reklam sektöründe oldu. 1964’de tekrar Ankara ya döndü. 
KARABABA “Ruslar, Lenin in 200 metrekarelik portresiyle övünüyordu oysaki O boy portreleri ben ilkokullara yapıyorum. Ben de buna sinirlenip bu işe başladım.” Diye anlatıyor onu rekorlara taşıyan macerasının başlangıcını. İlk dev portre çalışmalarına ABD eski başkanı Eissenhower’ın 600m2 resmi ile başladı. 1970 de dönemin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay tarafından Arap ve Afrika ülkelerine Sanat Elçisi olarak gönderildi. Beyrut tan başlamak üzere tüm Arap devletlerini içine alan çalışmaları 12 yıl sürdü. Bu arada Türkiye de Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakan, Siyasi Parti Genel Başkanı, Sendika Konfederasyon başkanlığı yapmış yüzlerce kişinin binlerce dev portrelerini yaptı. Eski cumhurbaşkanları İsmet İNÖNÜ, Celal BAYAR ve Cemal GÜRSEL, Cevdet SUNAY, Kenan EVREN, Turgut ÖZAL, Süleyman DEMİREL, Ahmet Necdet SEZER, Tansu ÇİLLER, Yıldırım AKBULUT, Mesut YILMAZ, Bülent ECEVİT in dev portrelerini yapmış, Kendi sıralamasıyla en çok KARABABA nın fırçalarından nasibini almış cumhurbaşkanı sıralaması şöyle, Kenan EVREN 83, Turgut ÖZAL 61,Süleyman DEMİREL ise 156 defa fırçalandı. 
Cemil KARABABA 60 metre boyunda, 34 metre enindeki üniformalı Atatürk resmi ile yazıdan oluşan 2160 metrekarelik dev portre yaptı. Bu portre dünyanın en büyük portresi olarak Guines Rekorlar Kitabına aday gösterildi. Bu dev resim İzzet Latif Aras İlköğretim Okuluna ait spor salonunda 25 günde tamamlandı. Dev portrede üniformalı Atatürk resminin altında Sevgili Türk halkı, parçan olmakla mutlu, sevginle gururluyuz yazısı yer alıyor.
Kralların ressamı olarak tanınan Cemil KARABABA bu resimle, dünyanın en büyük portresine imza attı. Resim Times dergisinde yer aldı. Rekor resimde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ü resmeden KARABABA’nın Türk Silahlı Kuvvetleri ne armağan ettiği bu portre, 30 Ağustos Zafer Bayramında Hipodrom da yüzlerce asker tarafından taşındı.
Sanatçı, bugüne kadar Margaret Thatcher’den, Kral Hüseyin e, ABD eski Başkanı George Bush tan Mareşal Tito ya Fidel Castro’dan Che Guavera ya (ipek üzerine 350 metrekarelik), Saddam Hüseyin, Hüsnü MÜBAREK, Hafız ESAD, Mareşal Tito, Muammer Kaddafi, Haydar Aliyev, Kuveyt Şeyhleri, Suudi Arabistan Kralı Faysal, Ürdün Kralı Hüseyin, Enver SEDAT, Hilary CLİNTON (35 m2) ,Gandi, İran Şahı Şah Rıza PEHLEVİ ye kadar 46 ülkenin devlet büyüğünü resmetti. 
          (Cemil Karababa boks yaptığı günlerden bir anı ayakta sağ tarafta görülmekte.)
Daha önce ABD eski Başkanı George Bush (Baba) un Türkiye ye konuk olduğu sırada yaptığı 1200 metrekarelik portre George Bush ile zamanın Cumhurbaşkanı Turgut Özal Boğazda tekne gezisi yaparken Boğaz Köprüsünden spontane bir şekilde sallanarak teşhir edildi. Bu sürpriz karşısında şaşıran Bush Amerika’daki mevcut teknolojinin böyle büyük ebat bir portreyi yapmaya muktedir olmadığını dile getirerek bunun hangi makinada nerede yapıldığını sorduğunda Özal’dan bunun el ile yapılan yağlıboya bir resim olduğunu öğrendiğinde şaşkınlığı bir kez daha arttı. Daha sonra Cumhurbaşkanı Turgut Özal’dan bu sanatçıyı çağırıp kendisiyle tanıştırmasını bizzat istedi. Böylelikle bu buluşma gerçekleşmiş oldu. 
Yıllar önce yaptığı ABD Başkanları John F.Kennedy’nin 1100 ve Dwight D. Eisenhower’ın 600 metrekarelik portrelerinin de en büyük çalışmaları arasında bulunan KARABABA’nın eserleri Beyaz Sarayda Türk Ressam Cemil Karababa imzasıyla saklanıyor olması ayrı bir gurur kaynağı,
Türkiye’nin ve Dünyanın sadece Ressam boyutuyla tanıdığı Cemil KARABABA Aynı zamanda iyi bir boksördür de. Profesyonel olarak Hava Kuvvetleri Spor Kulübü, Eskişehir Bölge, Ordu Milli takımları da dâhil olmak üzere ringlerde tam 11 Yıl 8 ay profesyonel anlamda Boks yapmış 2 defa Türkiye şampiyonluğu elde etmiştir.
Bunun yanında Müzikle de ilgilenen Karababa iyi bir Keman ve Ud icracısıdır. 
KIBRIS MÜCADELESİ VE CEMİL KARABABA
Mart 1954’te Anavatan ve Adada Kıbrıs mücadelesinin kıvılcımını ateşleyen meşhur “Kıbrıs Türktür” tablosu hayatının bir dönüm noktasını oluşturdu. “Bu eser Kıbrıs’a Lefkoşa ya asıldığında Enosis taraftarlarına korku Türk halkına cesaret vermiştir.” Bu sözler Dr. Fazıl KÜÇÜK’e aittir. Küçük  ve Rauf DENKTAŞ’ın da Kıbrıs davasında önemli bir uyanışı hazırlayan  mihenk taşı olduğunu defalarca dile getirdiği tablo Yunanistan da büyük infiale yol açmıştır.
Tablonun değişik versiyonları Cağaloğlu Hürriyet binasına, Taksim AKM’ ye ve 1400 m2 siyah beyaz çizilen diğer bir eşi de Anıtkabir e asılmış ve aylarca orada kalmıştır. Tablo 50*35 cm ebadında renkli kuşe kâğıda Hürriyet gazetesi tarafından yüz binlerce adet basılıp Ülke sathına, Kıbrıs ve İngiltere ye dağıtılmıştır. Tablo Milli Türk Talebe Birliği öğrencilerin ülke genelinde kurduğu KIBRIS TÜRKTÜR KOMİTELERİ ne de ilham kaynağı olmuştur. Bu çalışmaların simgesi olarak kullanılmıştır. Coğrafi açıdan Kıbrıs’ın Anadolu’nun bir uzantısı olduğunu tarihi açıdan ise Türkiye’nin Kıbrıs üzerinde terk edilemez hakkının bulunduğunu, Kıbrıs Türk halkının Türkiye’ye olan kopmaz bağlılığı ile sarsılmaz güvenini simgelemektedir. Ayrıca  Kıbrıs sorununun Türkiyesiz çözümlenemeyeceğini anlatmaktadır. Kıbrıs in anahtarının ANAVATAN TÜRKİYE’DE olduğu mesajını içermektedir.
Cemil Karababa’nın yaşam öyküsü ile ilgili görüşmeler esnasında 23 Mart 2022 günü saat 21’de Hayata gözlerini yummuş ve 25 Mart 2022 günü Ankara’da toprağa verilmiştir. Allah rahmet eylesin. Ruhu şad Mekânı cennet olsun. Cemil Karababa gibi sanatçıları onure etmek ve adının Aydında bir parka, bir bulvara, bir sokağa vererek yaşatmak gelecek kuşaklara Cemil Karababa’yı anlatmak adına Aydın'ı ve İncirliova’yı yöneten yetkililerin ona vefa borçlarını ödemeleri lazım. Cemil Karababa gibi şahısların adını yaşatmak vizyonu olan şehirlerin Tarihle bütünleşmesi kimlik yaratması adına Aydın'ın Tarihsel kimliğinin, kentte değer katarak iz bırakanların manevi hatırasına büyük bir saygıdır. Diye satırlarıma nokta kayarak Aydınlı Aydınlık günlere olan inancımla saygılarımı sunarım. 
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ