USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Köşe Yazısı

Aydın'a İz Bırakanlar - Ahmet Konaklı (II Bölüm)

02-03-2024 22:52

Ahmet Konaklı; Eğitimci-Öğretmen, Konaklı Dershane sahibi, Yönetici (II Bölüm) 

Aydın’ımızın Güzel insanı, Efsane Öğretmen, rahmetle andığım ağabeyim Ahmet Konaklı’nın yaşam öyküsüne kaldığımız yerden devam ediyorum. 

1977-1978 Döneminde Aydınlıların da yakından tanıdığı Profesör Dr. Metin Lütfü Baydar ve şimdiki Söke Belediye Başkanı olan Diş Hekimi Levent Tuncel öğrencilerimiz oldu. Metin Lütfü Baydar 7 sene Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörlüğü ve 3 Dönem CHP’den Aydın Milletvekilliği yaptı. 

1980 yılında dünyanın en büyük Sivil Toplum Örgütünün Aydın’da kuruluşunda aktif rol aldım. Kurucularından oldum.  

İlkokul öğrencilerine 4. Sınıftan itibaren Kolejlere, Anadolu Liselerine Hazırlık sınıfları oluşturduk. Çok ilgi gördü. Amacımız temel eğitimlerini iyi almalarını sağlamak, seçme sınavlarına daha iyi hazırlamaktı.  

ÖZ DE BİR STK Yön.Kur.görev yaparken

Seneler geçtikçe Üniversite Öğrencilerine, seviye sınıflarına, değişik bölümlere başladık. 1982 sezonunda seçkin bir fen sınıfında dönem başında ve ders anında dersaneye gelmeyen başarılı bir öğrenciden bahsediliyordu. Ders arasında o sınıfı topladım. Arkadaşça sohbet ettik. O başarılı çocuk hakkında bilgi aldım. Anne babasının ayrı olduğunu, hayata küstüğünü, yüksek tahsil yapamayacağını, aile yok olmasın diye sanayide araba tamirciliği yapacağını öğrenince arkadaşlarıyla bir plan yaptık. Ders çıkışında dershanenin önüne getirdiler. Bana da o öğrenciyi gösterdiler. Müdüriyete alarak ve uzun uğraş sonunda dersaneye ücretsiz olarak kaydettim. 

Sonuçlar açıklandığında o öğrenci Ömer Hakan OKUTAN dershanede en yüksek 737 fen puanıyla ODTÜ Makine Mühendisliğini kazandı. Hemen Sabancı’dan burs aldı. ODTÜ Makinayı birincilikle bitirdi. Adına birçok patent aldı. Sabancı Holding’in AR-GE’sinin başına geçti. Bu başarı arkadaşları ve benim başarımdı. Seneler sonra karşılaştığımızda boynuma sarılışını, sevincini, yaptığı teşekkürü ve dualarını hiç unutamam.  

İlavelerle 6 derslik ilk binamız artan taleplere cevap veremez hale gelmişti. Eski Süvarioğlu pasajının üst katını kiralamıştık. Yakında bu binaya taşınacağız diye binaya pankart asmıştık. Sıkıyönetim zamanıydı. Bir öğrenci yanıma geldi. “Babam sizinle tanışmak istiyor” dedi. “Kim senin baban?” deyince, “Sıkıyönetim komutanı” dedi öğrenci. Oğlu benim için randevu aldı. Birlikte komutana gittik. Çok iyi karşıladı. “Neden taşınmıyorsunuz?” deyince ben de “Şube Müdürü bekletiyor dedim. Hemen makamına Milli Eğitim Müdürünü çağırdı. “Hemen ruhsatını vereceksiniz” dedi. Ertesi günü ruhsat elime gelmişti. Ne sıkıntın olursa hemen çözelim deyince kendisine teşekkür ettim.                                                       

AYTO Meclis Başkanlığı görevinde iken

6 derslikten 11 dersliğe kavuşmuş olduk. Pasajdaki binamızda derslik sayısının çoğalmasıyla biraz daha rahatlamıştık. Anadolu Lisesi, Fen Lisesi ve Üniversite sınavlarındaki başarılarımız her geçen sene artarak devam ediyordu. Bir Tıp serisi başlatmıştık.  

1982’de 32 Tıp kazanan öğrencilerimiz olmuştu. 

1983’te 50 Tıp’ı hedefledik. 71 Tıp’ı göğüsledik.                                                                            

Bir yandan 2-3 vardiya derse giriyordum. Bir yandan da Aydın Lions Kulübünün başkanlığını yapıyordum. Bu arada sürpriz bir teklif aldım. Ankara’dan bir heyet gelmişti. “Turgut Özal Anavatan Partisini kuruyor. Senin de teşkilatı Aydın’da kurmanı istiyoruz” dediler. Arkasından da “tüm siyasiler yasaklı. Sen de ilk seçimde milletvekilimiz olacaksın” diye eklediler. 

Ben de siyaset bana göre değil diye tekliflerini kibarca reddettim. Anavatan Partisi kuruldu. Kuran arkadaşım bundan 3,5 ay sonra milletvekili oldu. 

Türkiye 2.si olan Soner Yamen’le birlikte

1984-1985 Öğretim yılında çifte mutluluk yaşadık. Nazilli’den Aydın’a Konaklı dershanesine gelen ve yoğunluktan yer bulamayan velilerimizin emrivakisiyle ve ısrarlarıyla Nazilli’de ilk şubemizi açtık. Yoğun ilgiyle karşılaştık. Nazilli’ye öğretmen takviyesiyle, güçlü öğretim kadromuzla iki şubemizde de görevlendirmiştik. Dönem sonunda hem Tıp sayımızı 96’ya çıkarmıştık hem de 2. Sevincimiz olan öğrencimiz Soner YAMEN ÖSS’de Türkiye 2.si olmuştu. İkinci aşamada ÖYS’de Türkiye 4’cüsü oldu. İlk en büyük derecemiz olmuştu. Çok mutlu olmuştuk.  

İnsanın yaşamında önemli dönüm noktaları vardır. Dönüm noktalarından biri olan 16 Mayıs 1985 tarihinde 12 yıl sonra bir kızımın dünyaya gelmesi beni ve eşimi çok mutlu etmişti. Adeta dünyalar bizim oldu. Bu sevinç bize daha da güç verdi. Kızım Nefise Seçil Konaklı bize uğurlu ve nasiple geldi. Başarıdan başarıya koşmaya hız verdik.       

Ahmet Konaklı’nın vefatından sonra değerli dostum Hüseyin Asar’ın Ahmet Konaklı hakkında yazdıklarını da sizlerle paylaşmak istedim. 

Bazı değerler vardır, dünyaya bir defa gelir, izini bırakır ve gider. Böyle bir onura erişmek herkesin harcı değildir. İşte doğma büyüme Aydınlı olan, en iyi zamanlarında bile buradan ayrılmayarak doğduğu topraklara hizmet etmeyi amaçlayan Ahmet Konaklı bu değerlerimizden birisidir. 

Ahmet Konaklı bu başarıları ile Aydın Ticaret Odası Meclis Başkanlığı, Aydınspor yönetim kurulu üyeliği, Aydın Lions Kurucu üyeliği Aydın Lions Başkanlığı, Lions Bölge Başkanlığı gibi görevlerde bulunarak başarılı bir şekilde hizmetlerde bulunmuştur. Onun görev yaptığı dönemlerde Aydınspor en başarılı dönemini yaşamıştır. Dershanesi’ndeyetişen binlerce öğrenci şu anda ülkemizin dört bir yanında önemli yerlerde görev yapmaktadır. 

Ahmet Konaklı yaklaşık kırk yıl dershanecilik yapmış, daha sonra vakfa devrettiği binasını yüksek öğrenim yurduna dönüştürerek eğitime katkı vermeyi hiç bırakmamıştır. Çocukların ve gençlerin eğitilerek ülkelerine yararlı insanlar olmalarını sağlamak onun en önemli görevleri arasında olmuştur. Bu nedenle tüm hayatını eğitime adamıştır. 

Ahmet Konaklı yoğun iş temposu arasında böbrek rahatsızlığın yakalanmış, bu hastalıktan böbrek nakli ile kurtulsa da son dönemde yaşlılığa bağlı rahatsızlık sonucu 74 yaşında, erken sayılabilecek bir yaşta hayata veda etmiştir. Yaşadığı sürece iyi işler yapmış, herkesin gıpta ile baktığı başarılar elde etmesini bilmiştir. Kendisine Allahtan rahmet, yakınlarına başsağlığı dilerim. 

 

Ahmet Konaklı’nın arşivinden bazı Belge ve Görseller

Konaklı Dershanesi’nin inşaat alanı ve (Aydın) Konaklı Dershanesi’nin bitmiş hali  

 

 

Nazilli Konaklı Dershanesi’nin açılışı ve Söke Konaklı Dershane binası görülmekte

 

 

Aydın Spor’u şampiyon yapan efsane kadro ile ilgili gazete küpürleri ve AYTO’nun açıkladığı vergi rekortmenleri belgesi

 

Evet, ‘Ahmet Konaklı Aydın’a ne katkı sağladı?’ derseniz ilk başta Eğitim ve Dershanecilik anlamında Tüm Türkiye’ye Aydın Adını duyurdu. İkincisi ise 26 Ağustos 1990 tarihinde Fenerbahçe’yi 6-1 yenen AydınSpor Yönetim Kurulu üyeliği ve 1989-1990 yılında Aydınspor’da As Başkanlık yapması. Aydınspor’a maddi manevi destek sağlamak için sabahlara kadar çalışması. Üçüncüsü, Aydın Ticaret Odası Meclis Başkanlığı görevinde Aydın’a kattığı hizmetler. Dördüncüsü, 1980 yılında dünyanın en büyük Sivil Toplum Örgütü olan Lions Kulübünü Aydın’da kuruması ve Lions Başkanlığı, Lions Bölge Başkanlığı görevlerindeyken ekonomi durumu iyi olmayıp yardıma muhtaç ailelere (maddi-manevi) insani yardımlarda bulunması. Daha nice saymakla bitmeyen hizmetlerinden dolayı Aydın’a İz Bırakanlar Kervanına katılarak ismini ölümsüzleştirmiştir. 

Hakkın rahmetine kavuşan Ahmet Konaklı’yı Allah rahmet eylesin, mekânı cennet ruhu şad olsun. Başta Semra Hanım ve kızı Nefise Seçil’e ve damadı Anıl Kösehancı’ya başsağlığı sabırlar dilerim. Başka bir Aydın’a İz Bırakan şahsın yaşam öyküsünde buluşmak üzere saygılar sunarım.  

TEKZİP: I.Bölüm’de Rahmetli Ahmet Konaklı’nın vefatının Karaciğer rahatsızlığı nedeniyle yazacağıma sehven akciğer yazmışım aileden ve okurlarımdan özür dilerim. Ayrıca Semra Konaklı Hanımefendiye de yanlışı hatırlattığı içinde teşekkür ederim. Saygılarımla. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ