USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Köşe Yazısı

Aydın'a İz Bırakanlar - İsmail Hakkı Dokuzlu

05-04-2024 10:40
İSMAİL HAKKI DOKUZLU; Dokuzlu Deri Sahibi, Ayakkabıcı, Eski AYTO Başkanı
Aydın iş dünyasında dik duruşu, sempatik tavırları, kendine has üslubu ve renkli simasıyla önemli bir yere sahip. Her zaman kendine hedef belirleyerek ilerlediği iş hayatını 2009-2013 tarihleri arasında Aydın Ticaret Odası Başkanlığı yaparak taçlandırdı. Yaşanmış anılarını ve tanıklıklarını bir kitapta da toplayarak “Birlikten Kuvvet Doğuran Başkan” adlı eserini bastırdı. Esnaflık ve Ticaretin dışında Edebiyat dünyasına da dalarak yayımlamış olduğu kitabıyla ilk defa okur önüne çıktı. Eserini yazma sebebini ise şöyle açıklıyor. "Bu kitabı toplumdan aldıklarımı tekrar topluma geri vermek için yazdım" diyen İsmail Hakkı Dokuzlu’nun, Dokuzlu Ailesinin yaşam öyküsünün dışında bireysel yaşamına da dokunmak istedim. Kendi anlatımıyla İsmail Hakkı Dokuzlu; 
Kısaca bir tanıtım yapalım İsmail Hakkı Dokuzlu; 04 Ocak 1961 Aydın doğumlu. Aydın Lisesi'nden mezun olduktan sonra Baba ve Dede mesleğine sarılarak iş hayatına atılır. 1999-2005 yılları arasında AYTO yönetim kurulu Başkan Yardımcılığı, 2005-2009 yılları arasında AYTO Meclis Üyeliği ve 2009-2013 yılları arasında AYTO Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerinde bulunur. Evli ve iki çocuk babasıdır.
Yukarıda da belirttiğiniz gibi Benim asıl mesleğim dedemden babama, babamdan bana geçen ayakkabıcılıktır. Ticaret hayatım 1982 yılında başladı. İcra ettiğim meslek, dededen toruna devam eden ve benim için dünyanın en güzel mesleği olan ayakkabıcılıktır. Kardeşim Çetin Dokuzlu ile birlikte dedemden babama, babamda da bizlere kalan bu işimizi genişleterek önce Söke, sonra Kuşadası, daha sonra da Muğla'da mağazalar açarak beş mağazalı bir bölgesel markayı yani 'Dokuzlu Deri'yi yarattık. "Aydın'a mesafe kaydettirdik"
AYTO (Aydın Ticaret Odası) Başkanlık dönemimde Aydın’a hasbel kader kazandırdıklarıma gelirsek, Aydın'a ticari alanla hak ettiği mesafeyi kat ettirdik. 
AYTO'nun kabuğunu kırarak Aydın’a hizmet üretmesinin önünü açtık. Yerel ürünlerimize sahip çıktık. İncirin tanıtımı için çekilen filme destek olduk. İncirin uçaklarda ücretsiz dağıtılmasını sağladık. Fuarlarda ücretsiz stantlar açıp Aydın’ımızı tanıttık. 
Tanıtım TIR'ı ile Aydın'ı Türkiye tanıdı. Aydın pasaportu çıkarttık. Rusya'ya yaş sebze ve meyve gümrük kapısının açılmasına öncülük ettik. Aydın’ı kısa figürlerle anlatan kent anıtı, AYTO Kültür Evi, Gümrük önü projesini kazandırdık. Bunların yanı sıra eğitime, kültür ve sanata destek verdik. Akademisyenlerin Aydınla ilgili kitaplarını bastırdık. Şair-Yazar ve akademisyenlerin eserlerinin yayınlandığı Aylık Kültür dergisi çıkardık. 
Çıkarmış olduğum Kitaba gelecek olursam; AYTO'da görev sürem dolduktan sonra işime yöneldim. Beni çok yakından tanıyan iki üniversite hocası, benim hayatımın okunmaya ve incelemeye değer olduğunu, mutlaka kitap yazmam gerektiğini söyledi. Ben o zaman işlerimin yoğunluğu nedeniyle kitap yazamayacağımı söyledim. Bu olaydan 3 ay sonrasında kalp krizi geçirip bypass ameliyatı olmuştum. Üç ay da evde dinlenmek zorunda kalınca kitabı yazmaya karar verdim. Hayatım boyunca birçok işin üstesinden gelmiş, Azrail'e bile çelme takmış biri olarak kitap yazmak benim için zor olmadı. Hayat felsefemde hayal hep vardı. Önce hayal ettim, sonra hayallerimi gerçekleştirmek için hedefe koştum. Ben bunu bir bina inşa etmeye benzetiyorum. Hayal etmek güzeldir. Hatta hayalinize ulaşmanız bile gerekmez. Sadece hayaliniz size yeterli gelebilir. Benim için kitabın bitmesi önemli değildi. Kitap yazmaya başlamak bile bana büyük bir mutluluk verdi. Bazen kitabın hiç bitmemesini istedim çünkü hep içimden yazmak geldi. Yaşadıklarım insanlara örnek olsun, içinden beğendiklerini alsınlar, beğenmedikleri bana kalsın istedim. Bakalım, kitabım kitapçıların raflarında mı bekleyecek, yoksa başucu kitabı mı olacak diye çok merak ediyordum. Kitabın ismi neden “Birlikten Kuvvet Doğuran Başkan” diye soracak olursanız, çocukluğumda Tariş ve TMO yöneticileri tarafından büyük levha ve tabelalara yazdırıp yol kenarlarına diktikleri “Birlikten kuvvet doğar” levhalarını büyüdüğünde daha iyi anlamaya başladım ve beni etkileyen bu ifadeyi kitabımın adına taşıdım. 
Bunları düşünüp hayallerimi gerçeğe dönüştürürken tabii ki kitabın satışından elde edilecek geliri de ne yapayım diye düşünüyordum; Kitabın gelirini ilk önce bana çok yakın olan Aydın Ticaret Odası'nın Öğrenci Okutma Vakfı'na bağışlamam gerektiğini düşündüm. Odamızın Öğrenci Okutma Vakfı'nı finanse edecek durumu müsait olduğu için bu kez Mehmetçik Vakfı'na bağış yapılabileceğini düşündüm. İnternetten araştırma yaptığımda Mehmetçik Vakfı'na bir sürü bağış yapıldığını gördüm. Bunun üzerine geliri Aydın'daki Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Dayanışma Derneği'ne bağışlamayı uygun gördüm. Fikrimi Derneğin Başkanı Sevil Esin Hanım ile paylaştım, onlar da fikrimi beğenip uygun gördüler. Kabul ederek de beni onure ettiler.
İsmail Hakkı Dokuzlu şu anda babasının açmış bulunduğu ilk dükkânda esnaflığına devam etmekte. Boş zamanlarında ise “Başkan’ın Yarım Bıraktıkları” adlı ikinci kitabının hazırlıkları ile uğraşmakta. İsmail Hakkı Beyin AYTO Başkanlık döneminde Aydın’a yapmış olduğu hizmetlerden sadece üçünün görseline yer verdim, tüm yaptıklarını burada yayınlarsam yazımız 20 bölümü geçer. Aydın’a ekibiyle birlikte yapmış olduğu hizmetlerden dolayı şahsında tüm ekibine teşekkür ederim. Ayrıca kendisine yaşamı boyunca ailesi ve çoluk çocuğuyla birlikte sağlık, mutluluk ve huzur dolu günler dilerim.
Aydınlı, Aydınlık günlere olan inancımla, sağlıklı günler dilerim. Saygılarımla.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ